Etusivu » Blogi » Skandien vuoristo

Skandien vuoristo

  • tehnyt
Stedint vuori

Skandit sijaitsevat suurimmilta osin Norjassa, mutta myös Ruotsi ja Suomi saavat osansa n. 1700 kilometriä pitkästä vuoristosta. Skandien vuoristo on noin 400 miljoonaa vuotta vanha, joten ajan saatossa muun muassa sateet ja eroosio ovat ehtineet madaltaa Skandien korkeutta ja pyöristää teräviä huippuja. Tästä huolimatta Skandien korkein huippu, Galdhøpiggen kohoaa Norjan Jotunheimenin kaupungissa näyttävään 2469 metrin korkeuteen.

Skandien vuoristo – ilmasto

Vuoristo kerää jo pelkän korkeutensa takia itselleen paljon sateita, mutta Atlantilta tulevat matalapaineet tuovat niitä Skandeille vieläkin lisää. Vuoriston länsipuolella voi tulla helposti yli 1000 milliä vettä vuodessa. Vuorten itäpuolella sateiden määrä taas voi jopa puolittua. Runsaista sateista huolimatta Skandeilla puhaltaa lämmin Föhn tuuli joka tuo Norjaan, Ruotsiin ja myös Suomeen lämmintä ilmaa.

Saanatunturi sijaitsee Kilpisjärvellä ja on osa Suomeen ylettyvää Skandien vuoristoa. Se on 1029 metriä korkea merenpinnasta laskettuna. Vaikkei Saana siis olekaan mikään korkea vuori, se on sitäkin vanhempi. Tunturit ovat syntyneet 1,6-3 miljardia vuotta sitten, jonka aikana ne ovat ehtineet pyöristyä ja madaltua nykyiseen muotoonsa. Saanan ja muiden tunturien synnystä on suomalaisilla monenlaisia legendoja, joista yksi kerrotaan esimerkiksi kappaleessa Haltin Häät.

Matka Skandeille?

Suomen tuntureilla on loistavia ja kauniita reittejä lyhyitä ja pidempiä vaelluksia varten. Jos kuitenkin houkuttelisi lähteä vaikka Norjan puolelle vaeltamaan, muun muassa Aurlandsdalenin laaksosta löytyy useita, helppomaastoisia reittejä uskomattomilla maisemilla varustettuna. Jos taas kaipaat haastavampia reittejä, niitä voi löytää vaikkapa Jotunheimenin kansallispuistosta jossa joidenkin reittien korkeusvaihtelu on jopa 900 metriä.

Avainsanat: