Etusivu » Blogi » Skandien vuoristo

Skandien vuoristo

  • tehnyt
Vuoristoa Norjassa

Skandien vuoristo sijaitsee Norja ja Ruotsin rajamailla, Skandinavian niemimaassa. Siihen kuuluu useita tuntureita ja vuoria, joita pitkin ovat monet kiipeilystä innostuneet henkilöt suorittaneet vuorien valloituksia. Korkeimmillaan vuoristo kohoaa liki 2500 metrin korkeuteen. Lännessä ne päättyvät suoraan Atlanttiin muodostaen huikeita vuonoja ja lähes pystysuoria kallioseinämiä. Täysin pystysuora seinämä löytyy Romsdalen -laaksosta, jossa Trollveggen -kallionseinämä on uskomaton. Se on 1100 metriä korkea ja onkin Euroopan korkein.

Skandien vuoristo pitää sisällään myös Kebnekaisen

Yleensä Norjan vuoristo on puhutuin ja unohtuu, että Ruotsinkin puolella kohoaa upeita huippuja. Kuten Kebnekaise, jolla on kaksi erillistä huippua. Nämä ovat liki saman korkuisia, toinen jäätikön peittämä Sydtoppen ja Nordtoppen, joka on paljas. Kumpikin kohoavat hieman yli 2000 metrin korkeuteen. Kebnekaisen tunturiasemalta on huipulle merkittyjä reittejä kaksi. Toinen, Östra leden, on jopa hengenvaarallinen ilman asianmukaista varustautumista.

Myös opas on tärkeä osa turvallista retkeä tällä vaarallisella ja haastavalla reitillä. Reittiin kuuluu muun muassa jäätiköiden ylittäminen, jolloin railoon putoaminen on todellinen uhka. Suositumpi reiteistä on helpompi ja hyvin merkitty Västra leden. Siellä eksyminen ei ole lainkaan todennäköinen vaihtoehto. Reitti Sydtoppenille kulkee Vierramvare -tunturin huipun kautta. Reitillä näkee myös lapsiperheitä.

Norjan vuoristo ei ole kaukana Kebnekaisesta

Skandien vuoristo jakautuu siis Norjan ja Ruotsin puolelle. Kebnekaise ei sijaitse kaukana Norjan rajasta, mutta on kokonaisuudessaan Ruotsin puolella. Sieltä löytyy myös kolmaskin reittimahdollisuus. Tämä reitti tulee lännestä Kaffedalenille, josta kulkee merkitsemätön reitti Kebnekaisen huipulle asti. Monet kulkijat jatkavat huipulta matkaansa kiertäen koko vuoren myötäpäivään ja saapuvat lopulta Tarfalajaure -järvelle. Yksi vuori on siis antoisa ja monipuolinen monen tasoisille kulkijoille.

Skandien vuoristo ja Kebnekaise pitävät sisällään myös riskejä, joista on hyvä olla tietoinen ennen huipulle lähtöään. Vuorien valloituksessa käy vahinkoja, vakaviakin, mutta niitä voi ennaltaehkäistä varautumalla kunnolla. Vaikka eteläinen huippu onkin reitiltään helppo, on huipulta mahdollisuus jopa putoamiseen sata metriä suoran alaspäin, sillä se on kahdelta sivultaan todella jyrkkä.

Vuorikiipeily näkyy teemana myös kolikkopeleissä

Jos suunnitelmissa on lähteä vaeltamaan Skandeille, voi Nopeampi vedonlyönti auttaa matkakassan varustamisessa. Ainakin se tarjoaa urheiluun liittyvää toimintaa odotellessa tosi toimia. Myös omaa kuntoaan kannattaa ylläpitää, sillä vaikka jostain reitistä sanotaankin sen olevan helppo, vaatii se silti hyvän peruskunnon. Soitellen ei kannata sotaan lähteä tässäkään tapauksessa. Myös hyviin varusteisiin on keskityttävä, jotta matka ei keskeydy suotta.

Skandinavian niemimaa onkin siis yllättävän antoisa paikka ollakseen niinkin karua maisemaa täynnä. Siihen kuuluu myös luoteisin osa Suomesta, vaikka Skandit eivät Suomeen asti ulotukaan. Suomestakin löytyvät omat tunturinsa ja huippunsa valloitettaviksi, ellei halua lähteä rajojen toiselle puolelle omiaan testaamaan. Varsinkin aloittelijan on hyvä pysyä helpommilla reiteillä.

Skandien vuoristo sisältää ne parhaat vaellusreitit

Suomessa Saanatunturi on yksi vaihtoehto, jos haluaa lähteä vaellukselle. Jos kuitenkin haluaa kokea ja nähdä jotain uutta, voi siirtyminen Ruotsin tai Norjan puolelle olla jo melkoinen kokemus. Vaikka maat ovatkin hyvin lähekkäin, on niiden luonto yllättävänkin erilaista verrattuna toisiinsa. Siinä missä Suomen maisemia hallitsevat metsät ja järvet, Norjassa niiden tilalla on vuoria.

Ruotsista löytyy hieman kaikkea. Pohjoisessa ja lännessä on nähtävissä vuoristomaisemaa, kun taas etelässä korkeus erot tasoittuvat. Paikallisiin sääntöihin on myös hyvä tutustua ennen matkaansa. Ruotsissa ja Norjassa jokamiehenoikeudet ovat hyvin samanlaiset kuin Suomessakin, mutta aina on hyödyllistä varmistella asioita.

Skandien vuoristo on paikka, johon kannattaa ehdottomasti tutustua ajan kanssa eikä kiirehtiä retkeään. Kamera ladattuna ja muistikortissa tilaa, sillä nähtävä ei lopu varmastikaan kesken reissun. Pidemmälle retkelle lähtiessään pitää miettiä, mikä määrä varusteita on riittävästi, mutta ei kuitenkaan liikaa. Tavaroiden kantaminen tuo oman lisänsä matkan vaikeustasoon. Opastetulle retkelle lähtiessään saa varmasti hyvät ohjeet, joita noudattamalla tämäkin asia ratkeaa hyvin.