Etusivu » Blogi » Koiravaljakko antaa vauhdikkaan kyydin

Koiravaljakko antaa vauhdikkaan kyydin

  • tehnyt
Koiravaljakko mukana kilpailuissa

Valjakkoajelu on talvisin melkoisen kylmää kyytiä. Koirat juoksevat lujaa ja kyydissä olija voi ihmetellä niiden kykyä pelata yhteen sekä ihastella maisemia, mikäli vauhdilta ja jännitykseltä ehtii. Koiravaljakko koostuu yleensä rekikoirista, jotka ovat sosiaalisia ja luonteeltaan energisiä. Valjakoitakin on useampaa tyyppiä, joskin yleisimmin käytetään parivaljakkoa, jossa koirat ovat paririvissä lyhyillä liinoilla toisiinsa ja kelkkaan kiinnitettyinä.

Koiravaljakko voi pitää sisällään muitakin koiria kuin Siperianhuskyja. Ne tulevat ensimmäisenä mieleen valjakoista puhuttaessa, mutta myös muut pohjoisen rodut sopivat tähän touhuun todella hienosti. Valjakkoajelut itsessään eivät myöskään ole vain Pohjoisen-Suomen riemua.

Koiravaljakolla Keski-Suomessa

Vaikka nuo mahtavat Lapin nähtävyydet ovatkin houkuttelevia, ovat ne monesti melkoisen reissun ja suunnittelun takana. Luonto on kaunista myös muualla Suomessa ja mahdollisuuksia aktiviteetteihinkin on järjestetty. Himos on Jämsässä sijaitseva laskettelukeskus, joka on laajentanut palveluitaan muun muassa koiravaljakkoajeluihin.

Koiravaljakko voi toteutua parilla eri tyylillä. Siinä voi istua kyytiläisenä ja nauttia vauhdinhurmasta tai jopa opetella itse ohjastamaan koiria. Koiriin saa myös tutustua lähemmin ja ne ovatkin iloisia kavereita ja omaavat valtavan määrän energiaa. Koirat nauttivat kun saavat kirmailla pitkin hankia ja reittejä.

Muita koirarotuja valjakoissa

Yleensä pohjoisesta kotoisin olevat rodut soveltuvat valjakkoon hyvin. Koiran tulee olla hyvin sosiaalinen pärjätäkseen muiden kanssa. Muita valjakoissa käytettäviä rotuja ovat:

  • Alaskanmalamuutti. Eskimot ovat käyttäneet kuormanvetäjänä.
  • Grönlanninkoira. Käytetty pohjoisen kansojen toimesta vetokoirana.
  • Samojedinkoira. Siperian paimentolaisten apulainen muun muassa kuormien vetämisessä.

Rekikoirilla on oma kilpailukokeensa

Valjakkoajelu ei suju, elleivät koirat ole kunnolla koulutettuja ja tietävät mitä tekevät. Kilpailussa samassa valjakossa juoksevat saman rotuiset, rekisteröidyt koirat. Suomen Kennelliitto järjestää tällaisia kilpailukokeita yleensä valjakkoajokilpailun yhteydessä. Kilpailuluokat ovat yleensä kolmen-neljän, kuuden tai kahdeksan koiranluokat, joissa matkat vaihtelevat 10 ja 25 kilometrin välillä.

Valjakkoajelu on turvallisempaa, kun koirat ovat niin sanotusti tarkastettu ja testattu. Tällaiset kokeet ja kilpailut ovat mainio tapa testata koiran kykyä toimia sekä myös jalostuksen kannalta. Ne ovat myös suurta hupia koko perheen kesken ja hyvä yhteinen harrastus. Kilpailuissa on myös lapsille ja nuorille omat luokat, joten tämä todellakin on koko perheen yhteinen ajanviete.